Ryż z wieprzowiną i warzywami

Szukałam nowego przepisu na coś dobrego, wyjątkowego i smacznego. Udało się! Może nie jest to danie, które można zrobić w mgnieniu oka, ale swoim smakiem i aromatem przypomina leczo. Dodatkowo, by wzbogacić smak potrawy można dodać odrobinę ajwaru.

Składniki:

800 g Łopatki wieprzowej

300 g Ziemniaków

3 Pomidory

1 Cebula

4 Papryki

4 Ząbki czosnku

½ l Bulionu

2 Torebki ryżu

Masło

Śmietana

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić. Roztopić łyżkę masła i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać mięso. W tym czasie obrać ziemniaki, wyparzyć pomidory, a paprykę umyć i wyciągnąć nasiona. Wszystko pokroić. Kiedy mięso będzie rumiane, dodać paprykę, ziemniaki, pomidory, czosnek i zalać bulionem. Dusić na małym ogniu przez około 45 minut. Ugotować ryż i dodać do warzyw z mięsem, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z odrobiną śmietany.

 

P.S.

Przepis znalazłam w jednej z gazet z przepisami, jednak proporcje półproduktów mi nie odpowiadały, dlatego przepis uległ delikatnym zmianom.

Dodaj komentarz