Muffiny z kawałkami czekolady i bananem

Dziś dla odmiany mam dla ciebie przepis. Nie wiem czy ci się przyda czy nie, ale jest rewelacyjny i prosty w realizacji. Skorzystałam z niego ponieważ napisali, że powstanie z tego 12 sztuk babeczek. Dwanaście to taka przyzwoita ilość, nie za dużo i nie za mało. W sam raz.

 

Składniki:

200 g masła/ margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1 czubata łyżka cukru wanilinowego

2 jajka

2 szklanki mąki

0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

200 ml mleka

1 czekolada

2 banany

1 szklanka cukru

 

Przygotowanie:

 

  1. Masło roztopić na małym ogniu w rondelku i ostudzić. W międzyczasie pokroić czekoladę w drobną kosteczkę, a banany rozdrobnić widelcem i połączyć z czekoladą.
  2. Przesiać mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Wymieszać i dodać cukier i cukier wanilinowy.
  3. W drugiej misce mikserem wymieszać jajka z mlekiem. Ja to delikatnie ubiłam, dzięki czemu muffiny wyszły puszyste.
  4. Do suchych składników powoli wlewać mleko z jajkiem i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Wlać roztopione masło. Ja to zrobiłam za pomocą miksera. 
  5. Dodać pokrojoną czekoladę z rozdrobnionymi bananami i wymieszać, tyle że już za pomocą łyżki.
  6. Rozlewać do papilotek do 2/3 wysokości i piec przez około 30 minut, bez termoobiegu.

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz